مدیریت سرمایه چیست؟

  دانش و مهارت سرمایه‌گذاری در بازار مالی با متحمل شدن ریسک حداقلی و  نتیجه کسب بازدهی حداکثری را مدیریت سرمایه می‌نامند. در بحث مدیریت سرمایه  کنترل ریسک و حفظ دارایی از اصلی‌ترین قوانین است. برای درک وابستگی  مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک جالب است بدانید که حتی برخی از منابع آموزشی،  مدیریت سرمایه را همان مدیریت ریسک می‌نامند. به عبارتی برای مدیریت  سرمایه و به دست آوردن بازدهی مورد انتظار باید مقدار ریسک مشخصی را  بپذیرید. اما دقت داشته باشید که باید سطح ریسک‌پذیری خود را از قبل از  ورود به معاملات تعیین کنید. این کار به منظور جلوگیری از ضررهای سنگین  مالی انجام می‌شود. با مشخص بودن بازده مورد انتظار و سطح ریسک‌پذیری و  ایجاد تعادل در این مفاهیم، باید در نهایت برای کسب سود، امکان تحمل ضرری  معقول نیز پیش روی شما باشد.

قوانین مدیریت سرمایه در فرآیند معاملات، می‌تواند در راستای کاهش ضرر و  زیان تأثیر زیادی داشته باشد. با ترکیب استراتژی معاملاتی درست و مدیریت  سرمایه به مرور زمان شاهد رشد سرمایه خود خواهید بود. جزئیات نقشه راه  مدیریت سرمایه وابسته به دیدگاه سرمایه‌گذار، اهداف مالی و روحیات شخصی او  است. با تعیین این معیارها سرمایه‌گذار در برابر درجه ریسک‌پذیری خود در دو  دسته کلی ریسک‌گریز و ریسک‌پذیر قرار خواهد گرفت تا از قواعد مدیریت ریسکی  متناسب با شخصیت سرمایه‌گذاری خود استفاده کند.
امروزه برای مدیریت  سرمایه و ریسک روش‌های مختلفی وجود دارد. این روش‌ها فرمول مشخصی ندارند؛  اما برای تعیین قوانین مدیریت سرمایه و ارزیابی دقیق موقعیت‌های معاملاتی  در بازار، شاخص‌های ریسک، بازده، حجم معاملات، نسبت بازده به ریسک و نسبت  افت سرمایه وجود دارند.

مدیریت ریسک چیست؟

مفهوم مدیریت ریسک در بازار سرمایه اهمیت زیادی دارد و نقش آن در  معاملات پررنگ است. برای یک معامله‌گر بهترین کار این است که ریسک را به  ‌خوبی بشناسد و آن را درک کند. از آنجاست که به ‌جای ترسیدن می‌تواند به  کنترل ریسک بپردازد.

همیشه ریسک به معنی خطر نیست. شاید به دلیل این که ریسک از نظر برخی از  معامله‌گران مساویست با خطر، بسیاری افراد دوست دارند تا جایی که امکان  دارد از آن پرهیز کنند. اما موضوع این است که می­توان مدیریت ریسک را به  کار گرفت تا خطرات موجود معاملات را حذف کرد. ریسک ذات بازار مالی است؛ اما  رمز موفقیت در این است که بدانید چه ریسک­هایی را باید در نظر بگیرید و  برای آن‌ها برنامه‌ریزی کنید.  

در زمینه مدیریت ریسک مسئله اصلی این است که افراد یا خیلی زیاد ریسک  معاملاتی را می‌پذیرند و یا اصلا ریسک را نمی‌پذیرند. در مدیریت ریسک تعادل  در این مسئله بسیار اهمیت دارد و یکی از رموز اصلی موفقیت در بازار سرمایه  محسوب می‌شود. اجتناب کامل از ریسک به هر قیمتی می‌تواند فرصت­های خوب  معاملاتی را از بین ببرد.
در تعاریف، ریسک در بازار بورس را می‌توان به  طور کلی به دو دسته تقسیم کرد. انواع دیگر ریسک‌ را می‌توان زیرمجموعه‌ این  دو ریسک محسوب کرد. ریسک‌ها به طور کلی به ریسک سیستماتیک و غیر سیستماتیک  تقسیم می‌شوند.

ریسک سیستماتیک

ریسک سیستماتیک از کل سیستم ناشی می‌شود. وقوع حوادث سیاسی یا اقتصادی  می‌تواند تمام بازار را با ریسک تغییر مواجه کند. ریسک سیستماتیک کل بازار  را درگیر می‌کند و در زمان رخداد آن تفاوتی بین سهام ارزنده بازار با دیگر  سهام وجود ندارد. به عنوان مثالی برای ریسک سیستماتیک می‌توانیم به شیوع  ویروس کرونا در جهان اشاره کنیم. با شیوع کرونا تمام بازارهای مالی جهانی  به خصوص در ماه‌های نخست سال 2020 دچار افت قیمت شدند. ریسک سیستماتیک  قابلیت حذف از سرمایه‌گذاری ندارد. حتی به دلیل این که مدیریت این ریسک از  توانایی سرمایه‌گذار خارج است، آن را ریسک غیر قابل اجتناب نیز می‌نامند.
ریسک  نرخ بهره، ریسک تورم در اقتصاد، ریسک سیاسی کشور، ریسک تجاری یا محدودیت‌  ناشی از قوانین یا تحریم و ریسک نوسانات نرخ ارز از جمله ریسک‌هایی هستند  که در دسته ریسک‌های سیستماتیک قرار داده می‌شوند و اجتناب از آن‌ها ممکن  نیست.

ریسک غیر سیستماتیک

دسته دوم از ریسک را ریسک غیر سیستماتیک می‌نامند. در ریسک غیر  سیستماتیک بخشی از بازار تحت تاثیر قرار می‌گیرد. در حقیقت این بزرگترین  تفاوت این دو دسته ریسک است. گاها حتی تنها یک یا چند شرکت با ریسک غیر  سیستماتیک تحت تأثیر قرار می‌گیرند. این ریسک ناشی از مشکلات درونی شرکت‌ها  بوده و به موارد داخلی شرکت یا یک صنعت خاص باز می‌گردد. این نوع ریسک  قابل کاهش و یا حتی حذف کلی است. البته برای این کار نیاز به تدبیراندیشی  کلان وجود دارد.

برای مثال مشکلات موجود در مدیریت شرکت و یا حتی استفاده نادرست از  منابع می‌تواند هزینه‌ها را افزایش و به تبع سود را کاهش دهد. بنابراین این  مدل ریسک مربوط به مشکلات درونی شرکت است و نمی‌تواند تأثیر منفی روی  شرکت‌های دیگر یا کل بازار بگذارد. ریسک غیر سیستماتیک را ریسک قابل اجتناب  نیز می‌نامند؛ زیرا توانایی حذف آن وجود دارد.

با توجه به این که کنترل ریسک سیستماتیک از توان ما خارج است، زمانی که  صحبت از مدیریت ریسک می‌شود، مقصود تغییر در ریسک غیر سیستماتیک است. ریسک  عملیاتی شرکت، ریسک مربوط به تغییر قوانین مربوط به حوزه فعالیت شرکت، ریسک  اعتباری، ریسک خرید مواد اولیه و … نمونه‌ای از انواع ریسک‌های غیر  سیستماتیک محسوب می‌شوند.

چطور می‌توانیم ریسک را مدیریت کنیم؟

در مدیریت ریسک ما ابتدا باید بتوانیم نوع ریسک را مشخص کنیم. برای مثال  باید ریسک‌های موجود در شرکت و حتی ریسک‌های موجود در بازارهای گوناگون  شناسایی شوند. پس از شناخت ریسک باید به دنبال حداقل سازی ریسک‌های هر  دارایی موجود در سبد دارایی‌ باشیم. حتی پس از شناسایی فرصت‌ها و تهدیدهای  موجود، در صورتی که خطر جدی برای سهم شناسایی شد باید تصمیم به فروش آن سهم  بگیریم.
برای فعالیت در بازار بورس باید بتوانیم اشتباه کردن را  بپذیریم و قبل از اینکه مشکلات توانایی تصمیم‌گیری را از ما بگیرند، از  معامله خارج شویم. در این بین داشتن استراتژی معاملاتی یکی از ضروری‌ترین  بخش‌های مدیریت ریسک است. معامله‌گر موفق باید بداند در چه نقاطی برای خرید  و فروش سهم اقدام کند و وارد سهم ‌شود. گاهی به امید درست شدن شرایط و  باقی ماندن در یک موقعیت معاملاتی شرایط روز به روز بدتر شده و دارایی از  بین خواهد رفت. بنابراین مفاهیمی مانند حد ضرر به وجود آمده‌اند که آشنایی  با آن‌ها از الزامات معامله‌گری در بازار سرمایه است

تعادل در ریسک چگونه ایجاد می‌شود؟

برای رسیدن به تعادل در سرمایه‌گذاری ریسک غیر سیستماتیک باید به حداقل  ممکن برسد. این کار را می‌توان با ایجاد پرتفویی متشکل از سهم‌های گوناگون  ممکن کرد. پس از بررسی سهم‌ها و شناسایی ریسک‌های موجود باید به بررسی  بیشتر دارایی خود بپردازیم تا بتوانیم با ایجاد تغییرات بزرگ و کوچک ریسک  را برای سرمایه‌گذاری خود کاهش دهیم. برای این کار می‌توانیم از کنار هم  قراردادن سهامی که دارای ریسک‌های مشابه هستند، در سبد سرمایه‌گذاری خود  پرهیز کنیم. برای مثال اگر سهام شرکتی دارای ریسکی مشخص است، بهتر است شرکت  دیگری با همین ریسک در سبد خود نداشته باشیم و برای پوشش ریسک، سهام شرکتی  را خریداری کنیم که شکل دیگری از ریسک غیر سیستماتیک را با خود به دوش  می‌کشد.
این حالت تعادلی‌ترین حالت ممکن در بازار سهام است که با تنوع بخشی و تشکیل سبد سرمایه‌گذاری به وجود می‌آید.
از  طرفی برای کاهش ریسک بهتر است تا از صنایع نیز بهترین سهم‌ها را انتخاب و  خریداری کنیم. اگر تمام سرمایه خود را روی یک شرکت سرمایه‌گذاری کنیم، تمام  دارایی خود را در معرض ریسک آن سهم قرار داده‌ایم. در صورتی که تشکیل سبد  سهامی که سهام مختلف را از صنایع مختلف با میزان ریسک مختلف در خود دارد،  نقش مؤثری در متعادل ساختن ریسک و حداکثرسازی سود دارد.  

البته برای متعادل ساختن ریسک نباید نقش تنوع بخشی سرمایه‌گذاری در  حوزه‌های مختلف را فراموش کرد. به عبارتی هر بازار مالی با توجه به رکود و  رونق موجود می‌تواند جذاب باشد. در این شرایط می‌توان زمانی که بازار مالی  خاصی با ریسک زیادی مواجه شده است، در بازار مالی دیگری سرمایه‌گذاری کرد و  از این طریق نیز به تعادل رسید. یک سرمایه‌گذار موفق باید بتواند در خصوص  بازارهای مالی متفاوت بررسی‌های لازم را انجام دهد و شرایط آن‌ها را تحلیل  کند. این را نیز مد نظر داشته باشید که در صورت تغییرات ناگهانی یک بازار  نیاز به تغییر سریع آن نیست. گاهی پس از مدت کوتاهی شرایط به حالت اولیه  باز می‌گردد.

نکاتی که در زمینه مدیریت سرمایه و ریسک باید رعایت کنید

پس از اینکه مفهوم مدیریت سرمایه و کنترل ریسک در بازار بورس را درک  کردیم، باید بتوانیم از آن در معاملاتمان استفاده کنیم. اما مدیریت سرمایه  در بازارهای مالی نیاز به رعایت یکسری قواعد مرسوم دارد. در ادامه قصد  داریم تا توصیه‌های رایج در این زمینه را بررسی کنیم:
_ حتما پیش از ورود به موقعیت معاملاتی ریسک و بازدهی که از معامله انتظار دارید را تعیین کنید.
_ تعیین حد ضرر برای جلوگیری از ضرر و زیان بیشتر یکی از ارکان اصلی  مدیریت ریسک در بازار سرمایه است. با رشد قیمت سهم باید حد ضرر را به صورت  پله‌ای تغییر دهید تا با شرایط جدید هماهنگ باشد.
_ طبق اصول سرمایه‌گذاری حداکثر مقدار ریسک در هر موقعیت معاملاتی 3 درصد است.
_ در صورت وجود چندین موقعیت معاملاتی باید حداکثر ریسک قابل تحمل را بین این معاملات تقسیم کرد.
زمانی  که به بازدهی زیاد معاملات می‌اندیشید، ریسک سنگین آن را نیز مد نظر داشته  باشید. زیرا همانطور که می‌دانید سود بیشتر مساویست با ریسک بیشتر  معاملات.
_ برای معاملات خود حد سود تعیین کنید. هیچ سهمی تا ابد رشد  نخواهد کرد. بنابراین گاهی به طمع سود بیشتر ممکن است به ناگاه وارد یک  شرایط نزولی شده و سود و سرمایه خود را از دست بدهید.


سخن پایانی
به  عنوان یک سرمایه‌گذار موفق در بازار سرمایه باید دیدگاه کاملی راجع به  ریسک داشته باشیم و بتوانیم ریسک سهام مختلف را شناسایی کنیم. از ریسک کردن  نترسید و به جای آن مدیریت سرمایه و کنترل ریسک در بازار بورس را فرا  بگیرید. ریسک عضوی جدانشدنی از بازارهای مالی است و باید از آن استفاده کرد  تا با مدیریت درست شرایط بهترین موقعیت‌های معاملاتی را شکار کرد. این  نکته را نیز فراموش نکنید که برای سرمایه‌گذاری موفق باید پیش از ورود به  بازار دوره‌های آموزشی لازم را گذرانده باشید و بتوانید بازار را تحلیل کرده تا بهترین مدیریت سرمایه را برای دارایی خود انجام دهید.

{{model.count}}
به مقاله فوق از 1 تا 5 امتیاز دهید.